Karşılıksız Çeke Ceza Uygulaması Yeniden Gündemde

KARŞILIKSIZ ÇEKE CEZA UYGULAMASI YENİDEN GÜNDEMDE

Ülkemizde bazı kanunlar uygulamaları içtihatları oturmuş bir seviyeye gelmişken akla zarar uygulamalar olmuyor değil. Bunlardan biri de çeklerle ilgili cezaların kaldırılması konusuydu. Mahkemeler çeki karşılıksız çıkan kişi hakkında çekin karşılıksız çıkmasındaki kusuru değerlendirmeden de ceza veriyordu. Gün oldu bu kusur devlete de ekoninin durumuna da sıçradı ve netice olarak konuyu iyileştirmek yerine cezayı tamamen kaldırmayı tercih ettiler.

Çekle ilgili cezanın kalkmasının ardından etik değerlerin genel olarak azaldığı toplumumuzda ticaret hayatı bu etik değerlerin azalışından nasibini aldı ve "benim anam ağlayacağına başkasının anası ağlasın felsefesi"ne sahip tacirler bu durumu ganimet bilip, ticaret hayatının güvenilirliğini olumsuz şekilde etkilediler.

Bu günlerde yeni ekonomik müjdeler paketi açıklamasında "karşılıksız çekler" konusuna değinen Başbakan Binali Yıldırım şunları söyledi : "-Karşılıksız çek işlemine para cezası geliyor. Tekrar ederse ve alışkanlık haline gelirse bu sefer hürriyeti kısıtlayıcı ceza da arkasında gelecek. Karekod uygulamasıyla da çekin güvenirliliği daha çek alınmadan öğrenilebilecek." dedi.

Bu uygulamanın günümüzde devam eden sessiz ekonomik kriz içinde günden güne eridiğinin farkında olmayan tacirlerin başını yakacağı kesin. Ama bir yandan da sicili temiz şirketlere para sayıp satın alan ve çek karnesi çıkarıp piyasayı dolandıranların bu ticari imkanı zedeleyen ve kötüye kullananların da artık önlenmesi gerekiyordu.

Her ne olursa olsun bu cezaların yeniden uygulamaya girmesi güzel bir adım oldu kanaatindeyim. Hayırlı olsun.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp