Bursa Büyükşehir Belediyesi'nden Kentsel Dönüşüm Dopingi

BURSA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİNDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME EMSAL DOPİNGİ

Bursa Büyükşehir Belediyesi spor tesisi, sosyal donatı alanı, park ve yeşil alan için 6.5 yılda 1000'i aşkın riskli binayı yıkarken, 0.5 emsal artışı uygulaması ile kentsel dönüşüm hız kazandı.

Bursa'daki depreme dayanıksız yapı stokunu ortadan kaldırmak için düğmeye basan Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Caddesi kentsel dönüşümü, Sıcaksu ve İntam kentsel dönüşümleri ile tamamlanan Ertuğrulgazi lojmanları dönüşümü ile Bursa'nın vitrinini de yeniliyor. Birinci derece deprem kuşağında yer alan Bursa'da, riskli yapı stokunun en aza indirilmesi amacıyla yol açma, spor tesisi, park ve sosyal donatı alanı gibi projelerle kentsel dönüşümü gerçekleştiren Büyükşehir Belediyesi, emsal artışı uygulamasıyla il genelindeki kentsel dönüşümü de tetiklemiş oldu. Bursa'daki konaklama tesisi sorununu turistik amaçlı tesislerde 0.50 emsal artışı ile çözüme kavuşturan Büyükşehir Belediyesi, aynı uygulamayı kentsel dönüşüm projeleri için de hayata geçirdi. Büyükşehir Belediye Meclisi'nin dönüşüm alanlarında emsal artışını öngören kararı ile il genelinde riskli bina tespit edilerek kentsel dönüşüm yapılması halinde 0.50 ye kadar emsal artışı izni getirildi. Bu karar, sadece risk altında bulunan ve içinde oturanların bulunduğu yapılar için geçerli olurken, risk altındaki mevcut yapı stokunun güvenli hale getirilmesi, insanların içinde daha güvenli ve huzurlu yaşayacakları depreme dayanıklı sağlıklı yapılaşmanın oluşması amaçlanıyor.

RİSKLİ BİNALAR YIKILIYOR


Uygulamanın ilk örneği ise Nilüfer ilçesi sınırlarında bulunan ve 1999 depreminden sonra ciddi sıkıntıların yaşandığı Nilüfer Sitesi'nde hayata geçti. Kendi istekleriyle sitede kentsel dönüşüm hareketi başlatan Nilüfer Sitesi sakinlerine en büyük destek Büyükşehir Belediyesi'nden geldi. Toplam 180 dairelik sitede, 0.5 emsal artışı uygulamasıyla başlatılan uygulama kapsamında, depreme dayanıksız binaların yıkılırken, yerlerine yapılacak 6 blokta inşaat hızla sürüyor. Nilüfer Sitesi'nin yenileme projesi kapsamında, 4 bin metrekare taban alanında 6 blok ve işyerinden oluşan site ve çevresinde toplamda yaklaşık 70 bin metrekare yeşil alan olacak. 18 dönüm alan içerisinde daha önce 5600 metrekare olan yeşil alan miktarı da 14 bin metrekareye çıkarılıyor. Nilüfer Sitesi'nde başlayan dönüşüm, kent merkezindeki dönüşümü de tetikledi. Dönüşüm isteyen 40'ın üzerindeki sitenin dosyası Büyükşehir'den geçerken, 0,50 emsal artışı ile eski yapı stokunun büyük ölçüde yenilenmesi bekleniyor.

YAPI STOKU GÜÇLENİYOR

Göç ve hızlı nüfus artışına paralel olarak kent merkezindeki yoğun yapılaşma nedeniyle birçok mahalle sosyal donatı alanından mahrum kalırken, Büyükşehir Belediyesi, kentin daha yaşanabilir ve sağlıklı olması amacıyla bu tesisleri kamulaştırma yoluyla mahallelere kazandırıyor. Kent merkezindeki ulaşım sorununu çözmek amacıyla Ankara yoluna paralel Soğanlı 30 metrelik imar yolu projesini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, ilk etapta 245 binayı yıkıp, Çelebi Mehmet Bulvarı'nı önemli bir alternatif güzergâh olarak kent kazandırırken, yolun ikinci etabında da yıkımlar hızla sürüyor. Proje tamamlandığında tamamı risk altında bulanan 500'e yakın bina da ortadan kaldırılmış olacak. Bunun yanında mahallere spor tesisleri, çocuk oyun alanları, parklar yapmak için uygun alan bulmakta zorlanan Büyükşehir Belediyesi, çözümü sağlıksız binaları kamulaştırmakta buldu. Bu projeler için geride kalan 7 yılda 2000'in üzerinde bina kamulaştırılarak yıkıldı. Bursa'da geçen 15 yılda yapılan toplam kamulaştırma bedeli 154 milyon TL olarak gerçekleştirilirken, Büyükşehir Belediyesi geride kalan 7 yılda kamulaştırmaya yaklaşık 450 milyon TL harcadı.

ESKİ LOJMANLAR DA DÖNÜŞÜYOR

Bunun yanında sadece özel şahıslara ait binalarda değil belediyeye ait eski yapı stokunun güçlendirilmesi için de çalışmalara devam eden Büyükşehir Belediyesi, Ertuğrulgazi Mahallesi'nde Büyükşehir Belediyesi lojmanları olarak kullanılan 21 bin metrekare alandaki 26 parselde bulunan 13 blokta da dönüşümü tamamladı. Depreme dayanıksız eski binalar tamamen yıkılırken, statik açıdan güvenli, kalitesi ve şık mimarisiyle dikkat çeken yeni bloklar bölgeye de ayrı bir değer kattı.

PRESTİJ PROJELER

Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, belli bölgelerde Bursa'ya büyük prestij katacak dönüşüm projeleri üzerinde de çalıştıklarını belirtti. Bunlardan en önemli projenin kentin merkezinde bir çöküntü bölgesi olarak duran Sıcaksu - Tabakhaneler Bölgesi olduğunu ifade eden Başkan Altepe, "Bilindiği gibi buradaki dericileri tasfiye ettik ve alanın büyük bir kısmını da temizledik. Buranın Bursa'nın en prestijli bölgesi olması için uzun süredir çalışıyoruz. Ancak yaklaşık 98 bin metrekare alanda 357 hak sahibi olması süreci uzatıyor. Bir projeyi uygulamak için tüm hak sahiplerinin muvafakati gerekli. Daha önce geliştirdiğimiz farklı projelerde bir sonuca gidemedik. Son geliştirdiğimiz proje bölgenin termal bir kür merkezi olmasına yönelik. Bu konuyu da çok ince eleyip, sık dokuduk. Almanya'daki Bad Füssing ve Avusturya'daki Obernberg Termal tesislerini yerinde inceledik. Yapılan istatistiklerde sıradan bir turistin gittiği ülkeye 800 dolar, sağlık turistinin ise 8 bin 500 getirisi olduğu düşünüldüğünde böyle bir tesis hem yapıldığı alana değen katacak hem de Bursa'yı termal turizm açısından da bir adım öne geçirecek. Sıcaksu Koruma Alanı'nda ve 3. Derece Doğal Sit Alanı kapsamında kalan içinde 2 adet sondaj kuyusu bulunan Sıcaksu Kentsel Dönüşüm Proje Alanı'nın sağlık turizmine hizmet edecek nitelikte termal kür merkezlerini barındırabilmesi amacıyla çalışmalarımız devam ediyor. Hak sahipleri ile birebir görüşmeler yaparak, hisseleri oranında proje paydaşı olmayı ya da kamulaştırma talebinde bulunma tekliflerini sunuyoruz. Öncelikle kamulaştırma talep eden hak sahiplerinin işlemlerine başladık. Yakın bir zamanda sonuç alıp, bir an önce bu projenin startını vermek istiyoruz" diye konuştu.

İSTANBUL YOLU ESTETİKLE BULUŞUYOR


Beşyol Kavşağı'nın doğu cephesindeki yaklaşık 20 bin metrekarelik alanın dönüşümü için düğmeye basıldı. Söz konusu alan üzerinde yer alan 60 bina kamulaştırılarak yıkıldı. Bu proje ile eş zamanlı olarak yürüyen T2 Kent Meydanı - Terminal tramvay hattı ile de bölgenin kaderi sil baştan değişecek. İstanbul Yolu'nun ortasından gidecek, toplam 9.4 kilometre uzunluğundaki 11 istasyonlu T2 Kent Meydanı - Terminal tramvay hattının, ulaşım projesi olmasının yanında karayoluna estetik bir görüntü de kazandıracağını ifade eden Başkan Altepe, anayol üzerindeki 9 istasyonun her birine ayrı mimari değeri olan üstgeçitler yapılacağını söyledi. Yapılacak yaya üst geçitlerinin mimarisi konusunda gerek Türkiye genelinde gerekse yurt dışındaki üst geçit örneklerini incelediklerini dile getiren Başkan Altepe, "Arkadaşlarımız bu konu üzerinde çalışıyor. Bursa'nın İstanbul girişi bu estetik görüntüye sahip üst geçitlerle ayrı bir değer kazanacak. Bursa'ya en çok yaşıyor, tarihimizi kültürümüzü yansıtan mimari projeler üzerinde çalışıyoruz" dedi.

Paylaş Facebook Twitter E-Mail Whatsapp